Ο επιτυχημένος ερχομός μιας νέας γάτας στο σπιτικό σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δημιουργία ενός ασφαλούς και ήρεμου περιβάλλοντος για την γνωριμία τους.

Δεν μισούνε ο ένας τον άλλον φυσικά. Το πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα σκυλιά αγαπούν να κυνηγούν ότι τρέχει και οι περισσότερες γάτες θα τρέξουν αν δουν ένα μεγάλο, τριχωτό κυνηγόσκυλο να έρχεται σαν βολίδα προς το μέρος τους!

Προετοιμασία πριν τη μεγάλη μέρα

Για να εξασφαλιστεί ότι η πρώτη συνάντηση θα πάει καλά, ίσως χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές στο σπίτι. Οι όποιες αλλάγες χρειαστεί να γίνουν, ιδανικό θα ήταν να γίνουν λίγες εβδομάδες πριν έρθει η νέα γάτα στο σπίτι ο σκύλος σας να έχει την ευκαιρία να εξοικειωθεί με αυτές τις αλλαγές.

 

 • Βεβαιωθείτε ότι θα υπάρχουν θέσεις στο σπίτι σας όπου η γάτα σας μπορεί να πάει, αλλά το σκυλί σας δεν θα μπορεί. Αυτά είναι τα μέρη όπου η γάτα σας μπορεί να ξεφύγει από τον σκύλο σας, αν θέλει να 'χαλαρώσει'.

 • Μπορεί να χρειαστεί να βάλετε ένα πορτάκι σε μια εσωτερική πόρτα, ή να εγκαταστήσετε μια μικρή είσοδο, έτσι ώστε η γάτα σας να έχει πρόσβαση σε ένα δωμάτιο, ενώ ο σκύλος όχι. Μπορεί επίσης να θέλετε να βάλετε εκεί την τροφή και το νερό ή το δοχείο άμμου.

 • Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει πάντα μια έξοδό διαφυγής από τις περιοχές που μπορεί να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τον σκύλο.

 • Προσπαθήστε να πάρετε κάποια κουβερτούλα που έχει χρησιμοποιηθεί από τη νέα γάτα πριν τη φέρετε στο σπίτι. Αφήστε το στα μέρη όπου ο σκύλος μπορεί να το μυρίσει, έτσι ώστε να συνηθίσει την 'παράξενη' μυρωδιά!

 • Φροντίστε να τρώνε σε διαφορετικά σημεία και να μην ενοχλούν ο ένας τον άλλο την ώρα του φαγητού

 

Δυστυχώς, πολλά σκυλιά αγαπούν επίσης τα κόπρανα της γάτας, γι΄αυτό η αμμολεκάνη πρέπει οπωσδήποτε να είναι κάπου όπου ο σκύλος δεν έχει πρόσβαση.

 

Πριν από κάθε συνάντηση κατά την περίοδο της γνωριμίας

 • Μη χρησιμοποιείτε καθόλου τα παιχνίδια του σκύλου που ενισχύουν το ένστικτο του να κυνηγήσει για αρκετό καιρό ώσπου να βεβαιωθείτε ότι τα πάνε καλά.

 • Βγάλτε το σκυλί σας μια μακριά βόλτα πριν την συνάντηση.

 • Ταΐστε το σκυλί σας ένα καλό πρωινό το πρωί και αφήστε το να χωνέψει 30-40 λεπτά πριν συναντήσει τη γάτα δώστε του μια νόστιμη λιχουδιά.

 • Ταΐστε τη γάτα σας καλά. Τα καλοταϊσμένα κατοικίδια ζώα είναι πιο χαλαρά και λιγότερο πιθανό να αντιδράσουν από όταν είναι νηστικά.

 

Η Γνωριμία

 • Πάρτε μερικές πολύ νόστιμες λιχουδιές που το σκυλί σας συμπαθεί ιδιαίτερα (π.χ. κομμάτια τυρί, κοτόπουλο κλπ). Κρατήστε το με ένα μακρύ, χαλαρό λουρί και πείτε του να καθίσει ή να ξαπλώσει και επιβραβεύστε το.

 • Στη συνέχεια, επιτρέψτε στην γάτα σας να μπεί στον χώρο. Αν η γάτα σας νοιώθει χαρούμενη στην αγκαλιά κάποιου από την οικογένεια, θα ήταν το ιδανικό να τη φέρει και να καθίσει μαζί της.

 • Αν η γάτα θέλει να απομακρυνθεί ή να πηδήξει σε μια ψηλή επιφάνεια - αφήστε την.

 • Μην ενθαρρύνετε το σκύλο σας να εστιάσει στη γάτα με φράσεις όπως 'Πού είναι η γάτα; πού είναι η γάτα;!!!

 • Αν ο σκύλος σας κοιτάζει τη γάτα, αλλά μετά κοιτάζει πίσω σε σας όταν λέτε το όνομα του, αμέσως ανταμείβετε με μια λιχουδιά, και τον επαινείτε με ήρεμη φωνή.

 • Αν και τα δύο ζώα φαίνονται ήρεμα και άνετα, αφήνετε το σκύλο σας (εννοείτε πως ακόμα κρατάτε το λουρί του!) να προσεγγίσει τη γάτα. Εάν είναι ασφαλές, θα τους επιτρέψετε να μυρίσουν ο ένας τον άλλον και στη συνέχεια φέρτε τον σκύλο πάλι κοντά σας και ανταμοίψτε τον.

 • Επαναλάβετε ολόκληρη τη διαδικασία κάθε μέρα, μέχρι να είστε ευχαριστημένοι και σίγουροι ότι τουλάχιστον θα ανεχτεί ο ένας τον άλλον.

 

Αν το σκυλί γαβγίζει ή κοιτάζει με προσήλωση τη γάτα σημαίνει ότι είναι πιθανό να πάρει λίγο περισσότερο!

Συνεχίστε να τον επιβραβεύετε και να του δίνεται λιχουδιές όταν κάθεται ή ξαπλώνει χαλαρός, και προσπαθήστε να κρατήσετε την προσοχή του επάνω σας

Κρατήστε τις συνεδρίες σύντομες και το σκυλί πάντα δεμένο με το λουρί χαλαρό.

Κατά τη διάρκεια των 'συνεδριών', αρχίστε να απομακρύνεστε από αυτόν και επιβραβεύστε τον όταν σας ακολουθεί.

 

Ωστόσο, όσο καλά και να πάει, δεν εφησυχάζουμε και δεν αφήνουμε τα ζώα μαζί χωρίς επίβλεψη. Θυμηθείτε ότι η κύρια αιτία των προβλημάτων μεταξύ των σκύλων και γατιών είναι ότι οι γάτες μπορούν να φοβηθούν και να τρέξουν. Το θέαμα αυτό εξιτάρει τα περισσότερα σκυλιά που ενθουσιασμένα θα τρέξουν να τις κηνυγήσουν. Εάν ακολουθώντας όλες αυτές τις οδηγίες ή γάτα σας κινείται χαλαρή γύρω από τον σκύλο και δεν τρέχει μακριά όταν τον βλέπει, υπάρχει κάθε πιθανότητα ότι μπορούν να ζήσουν ευτυχισμένοι μαζί σας στο ίδιο σπίτι.

 

Δυστυχώς πρέπει να αποδεχτούμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα σκυλί μπορεί να μην ανεχθεί μια γάτα να το περιτρυγυρίζει (ή αντίστροφα) και τότε θα πρέπει να διαχείριστούμε την κατάσταση αυτή λαμβάνοντας με κάθε τρόπο μέτρα ώστε τα ζώα μας να είναι ασφαλή.

FaLang translation system by Faboba

Μάθε τα νέα μας!