Η προοπτική να αποκτήσεις ένα κουταβάκι σ' ενθουσιάζει. Η ζωή σου ωστόσο θα αλλάξει! Οκτώ πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν κάνεις το μεγάλο βήμα. 

1. Είσαι έτοιμος για μακροπρόθεσμη σχέση; 

Το κουτάβι σου σε λίγο καιρό θα γίνει σκυλάκι και θα είναι μαζί σου για πολλά - πολλά χρόνια. Είναι ένας σύντροφος για όλη τη ζωή του και για ένα μεγάλο μέρος της δικής σου. Σκέψου καλά την ευθύνη που αναλαμβάνεις και αν η δέσμευση με αυτό το υπέροχο πλάσμα είναι αυτό που θέλεις, απόκτησέ το άμεσα! 

2. Είσαι αθλητικός τύπος; 

Προφανώς δεν απαιτούν όλες οι ράτσες σκύλων την ίδια άσκηση και ενέργεια. Τα λαμπραντόρ για παράδειγμα είναι πολύ ενεργητικά σε αντίθεση με τα μπουλντόγκ που προτιμούν τον καναπέ τους! διάλεξε το κουτάβι σου αναλόγως αλλά μην ξεχνάς ότι η καθημερινή βόλτα επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση. 

3. Μπορείς να το εκπαιδεύσεις; 

Τις πιο απλές εντολές θα του τις μάθεις εσύ. Κάτσε, έλα, βόλτα. Χρειάζεται όμως υπομονή και επιμονή. Για περισσότερη υπακοή και εντολές, θα πρέπει να απευθυνθείς σε επαγγελματία εκπαιδευτή. 

4. Θα περνάς χρόνο μαζί του κάθε μέρα; 

Αυτό που το σκυλάκι σου έχει πιο πολλή ανάγκη είναι η δική σου αγάπη και παρέα. Για να είστε όλοι ευτυχισμένοι θα πρέπει να περνάτε χρόνο μαζί κάθε μέρα με βόλτες, παιχνίδια και χάδια. 

5. Η οικογένεια ή ο σύντροφός σου το θέλουν επίσης; 

Αν δεν ζεις μόνος, αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρετε όλοι μαζί, με την οικογένειά σου ή με τον σύντροφό σου. Αν υπάρχουν αντιρρήσεις από την αρχή, τα προβλήματα στη συνέχεια θα είναι ακόμη περισσότερα και είναι κρίμα να βρεθεί χωρίς σπίτι ένα υπέροχο πλάσμα που δε φταίει σε τίποτα! 

6. Θα το αντέξουν τα οικονομικά σου; 

Μπορείς να αποκτήσεις ένα όμορφο κουτάβι χωρίς κανένα κόστος, είτε από σκυλάκι φίλων που γέννησε είτε από μια φιλοζωϊκή οργάνωση. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζεις ότι θα αναλάβεις κάποια έξοδα για την ευζωία του (τροφή, αξεσουάρ, κτηνίατρος, κλπ.) και καλό είναι να τα έχεις προϋπολογίσει. 

7. Πόση καταστροφή θα ανεχθείς στο σπίτι; 

Τα κουτάβια μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα καταστροφικά καθώς εξερευνούν τον κόσμο. Να είσαι προετοιμασμένος να σου μασουλήσουν παπούτσια, μαξιλάρια, έπιπλα. Βέβαια μαθαίνουν γρήγορα και με τη δική σου καθοδήγηση οι ζημιές θα είναι πολύ μικρές ή και ανύπαρκτες. 

8. Οι γείτονες τι λένε; 

Η γνώμη τους είναι σημαντική, ιδίως αν ζεις σε πολυκατοικία. Καλό είναι να τους ενημερώσεις για τις προθέσεις σου και να καθησυχάσεις τυχόν ανησυχίες τους. Διαβεβαίωσέ τους ότι το σκυλάκι σου θα είναι είναι ο καλύτερος ένοικος και θα σέβεται την κοινή ζωή όλων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσεις μεγάλη προσοχή στον χώρο που θα το φυλάς, στις ώρες κοινής ησυχίας και στους κανόνες υγιεινής. 

Θυμήσου: το να πάρεις σκυλάκι και να ζει μόνιμα στο μπαλκόνι του διαμερίσματος, όχι μόνο απαγορεύεται από τον νόμο, αλλά είναι ο, τι χειρότερο για το ίδιο το ζώο και για σένα. Ο σκύλος είναι σύντροφος, μοιράζεται το σπίτι και την καθημερινότητά μας και μας το ανταποδίδει με απεριόριστη αγάπη! 

Μάθε τα νέα μας!