Τα κατοικίδια μας λατρεύουν το σπίτι μας και θέλουν να το εξερευνούν με την πρώτη ευκαιρία. Είναι και δικό τους άλλωστε! φροντίστε να μη συναντήσουν δυσάρεστες εκπλήξεις…

Ποιες είναι οι παγίδες ενός σπιτιού για τα κατοικίδια;

Αντιψυκτικό

α κατοικίδια αγαπούν τη γλυκιά γεύση του αντιψυκτικού (αιθυλενογλυκόλη), που μπορεί να βρουν από κάποια διαρροή. Ωστόσο, ένα κουταλάκι του γλυκού μπορεί να σκοτώσει μια γάτα 3 κιλών ενώ δύο  κουταλιές της σούπας είναι θανατηφόρες για ένα σκυλί 10 κιλών. Εάν το ζώο σας το καταπιεί μπορεί να έχει αστάθεια καθώς και ναυτία και ασυνήθιστη δίψα. Πάρτε τον κτηνίατρο αμέσως - το αντίδοτο πρέπει να δοθεί μέσα σε 12 ώρες.

Φαγητό

Το ανθρώπινο φαγητό μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Στο προηγούμενο άρθρο μας εδώ εξηγήσατε γιατί απαγορεύονται η σοκολάτα, τα σταφύλια, σταφίδες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο. Άλλες απαγορευμένες τροφές είναι το σχοινόπρασο, η ωμή ζύμη, τα κόκκαλα από κοτόπουλο, το αβοκάντο, και πρέπει να προσέχετε πάρα πολύ όταν βρίσκονται στην κουζίνα σας.

Σκουπίδια

Μην τα αφήνετε να ψαχουλεύουν τα σκουπίδια. Μπορεί να βρουν αντικείμενα, όπως σπασμένα γυαλιά, που αν τα φάνε θα τους προκαλέσουν ζημιά στα έντερα. Επίσης τα μουχλιασμένα τρόφιμα περιέχουν τοξίνες που μπορεί να προκαλέσουν μυϊκό τρόμο και σπασμούς. Αγοράστε δοχεία απορριμμάτων με σφιχτά καπάκια.

Οικιακά Καθαριστικά

Τα καθαριστικά έχουν καυστικές χημικές ουσίες που καίνε το στόμα και τον οισοφάγο. Οι ουσίες αυτές μπορεί να βρίσκονται και στην επιφάνεια της τουαλέτας ή στο καζανάκι οπότε μην τα αφήνετε να πλησιάσουν. Η έκθεση σε χλωρίνη και άλλα σκληρά προϊόντα που μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές, ερεθισμό του δέρματος, και αναπνευστικά προβλήματα. Προτιμότερο να χρησιμοποιείτε μη τοξικά καθαριστικά.

Φυτά εσωτερικού χώρου

Μερικά φυτά εσωτερικού χώρου ή λουλούδια είναι τοξικά ιδίως για τις γάτες. Τα κρίνα για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια σε γάτες. Επικίνδυνα μπορεί επίσης να είναι τα γκι, οι πικροδάφνες, ο κισσός, η τουλίπα και οι βολβοί νάρκισσου. Για μια λίστα των ασφαλών και μη ασφαλών φυτών, επισκεφθείτε το www.aspca.org/pet-care/poison-control/plants

Φάρμακα

Τα φάρμακα για τους ανθρώπους είναι στην κορυφή της λίστας των δηλητηρίων για ζώα συντροφιάς. Σύμφωνα με την ASPCA, τα πιο επικίνδυνα από αυτά είναι τα μη στεροειδή αντι-φλεγμονώδη φάρμακα (όπως η ιβουπροφαίνη), αντικαταθλιπτικά, ακεταμινοφαίνη, η μεθυλφαινιδάτη, φθοροουρακίλη, ισονιαζίδη, ψευδοεφεδρίνη (αποσυμφορητικό), αντιδιαβητικά, παράγωγα της βιταμίνης D, και βακλοφαίνη. Πάντα να διατηρείτε τα φάρμακα σε χώρους που οι γάτες και οι σκύλοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση.

Σαπούνια

Τα λίπη που περιέχουν θα μπορούσαν να προκαλέσουνι παγκρεατίτιδα. Τρώγοντας σαπούνι μπορεί επίσης να προκαλέσει εμετό και διάρροια. Κρατήστε τα μακριά, ή να κλείσετε την πόρτα του μπάνιου.

Παιχνίδια

Μικρά κομμάτια παιχνιδιών μπορεί να δημιουργήσουν κίνδυνο πνιγμού και να προκαλέσουν εντερική απόφραξη σε σκύλους και γάτες. Να είστε ενήμεροι για το πώς το κατοικίδιο ζώο σας παίζει - για παράδειγμα, μερικά σκυλιά προσέχουν σα μωρά τα λούτρινα ζωάκια, ενώ άλλα τα ξεσκίζουν και τα τρώνε.

Η ξυλιτόλη

Βρίσκεται σε καραμέλες, κόμμι, ψημένα αγαθά, και στην οδοντόκρεμα. Αυτό το γλυκαντικό μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ινσουλίνης, μείωση του σακχάρου του αίματος αρκετά για να προκαλέσει αδυναμία, εμετό και απώλεια συντονισμού. Θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια.

 

FaLang translation system by Faboba

Μάθε τα νέα μας!