Ποιος χαίρεται περισσότερο όταν μπαίνεις στο σπίτι; ο σύντροφός σου ή ο σκύλος σου; ποιός τρέχει για χάδια; όσοι έχουν σκυλάκι, γνωρίζουν την απάντηση!

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τον σκύλο μας να τρελαίνεται μόλις μας βλέπει; να τι λένε οι ειδικοί: σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι η ευτυχία που αισθάνονται τα σκυλιά είναι συγκρίσιμη με την ανθρώπινη εμπειρία και παρόμοια με το πώς οι άνθρωποι αισθάνονται ο ένας προς τον άλλο. Ο στενός δεσμός που δημιουργεί ο σκύλος μας μαζί μας, μοιάζει - σύμφωνα με τους εξελικτικούς ψυχολόγους - με τα συναισθήματα που βιώνουν τα παιδιά με τις μαμάδες τους!

Ο χαιρετισμός του σκύλου, όμως όταν μας ξαναδεί, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ιδιοσυγκρασία του, η προσωπικότητα του ιδιοκτήτη, η φύση της σχέσης τους, το επίπεδο του στρες και την τάση / την ικανότητα του σκύλου για αυτοέλεγχο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το άγχος εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο στους σκύλους απ 'ότι στον άνθρωπο. Ο αποχωρισμός του σκύλου από τον ιδιοκτήτη του δεν είναι εθελούσιος. Είναι πάντα αφύσικο για το σκυλάκι σας να το αφήσετε μόνο του. Ο ίδιος ο σκύλος δεν εκγαταλείπει ποτέ την αγέλη του! Μπορεί στη βόλτα να απομακρυνθεί για λίγο από σας, ιδίως αν έχει κίνητρο να το κάνει  αλλά το κάνει γνωρίζοντας ότι μπορεί να σας ξαναβρεί οποιαδήποτε στιγμή. Έτσι, αν ο σκύλος σας χαίρεται υπερβολικά που σας ξαναβλέπει, μπορεί να μην έχει μάθει ακόμη να αποδέχεται τον αποχωρισμό. Φανταστείτε όμως πώς ένιωθε να είναι μόνο του όλη μέρα, μακριά σας!

Εκτός του ότι νιώθει μοναξιά, πιθανότατα βαριέται κιόλας. Η επιστροφή σας είναι μια ευκαιρία για χάδια και παιχνίδια! είναι να μη χαίρεται;

Ένα φιλάκι είναι λίγο πολύ λίγο...

Πηδώντας ψηλά, συνήθως οι σκύλοι προσπαθούν να σας γλύψουν στο πρόσωπο μόλις σας ξαναδούν. Είναι ένας κοινωνικός χαιρετισμός αλλά επίσης και μία απόπειρα να μυρίσουν και να γευτούν που πήγατε και τί κάνατε όλη μέρα. Για να ελέγξετε τον υπερβολικό ενθουσιασμό του σκύλου σας μόλις σας βλέπει το μυστικό είναι να του πείτε ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ και όχι τι να ΜΗΝ κάνει. Για παράδειγμα ζητήστε του να φέρει το αγαπημένο του παιχνίδι ή να κάτσει κάτω για να τον χαϊδέψετε, αντί να του πείτε να μην πηδάει επάνω σας. Η τελετουργία του χαιρετισμού είναι πολύ σημαντική για τη σχέση ιδιοκτήτη - σκύλου και πρέπει να την απολαμβάνουν και οι δύο!

Μάθε τα νέα μας!