Τον Σεπτέμβριο δεν είναι μόνο τα παιδιά μας που πρέπει να προσαρμοστούν στο πρόγραμμα του σχολείου αλλά και τα κατοικίδια της οικογένειας καθώς οι καλοκαιρινοί τους σύντροφοι παίρνουν τον δρόμο για τα θρανία!

 

Πολλοί γονείς παιδιών και κατοικίδιων παρατηρούν αυξημένο άγχος αποχωρισμού στα ζωάκια τους όταν ξεκινούν τα σχολεία. Ο χρόνος που περνούν πλέον μόνα τους αυξάνεται κατά πολύ και έτσι ο Σεπτέμβριος είναι δύσκολος για όλη την οικογένεια…

Πώς να ξέρετε πότε ένα ζώο είναι στρεσαρισμένο

Όταν τα κατοικίδια ζώα έχουν στρες αποχωρισμού παρουσιάζουν προσκόλληση, προσπαθούν να ακολουθήσουν την οικογένεια έξω από την πόρτα, έχουν αλλαγές στην όρεξη, παθαίνουν ατυχήματα στο σπίτι, ή εμφανίζουν ακόμη και καταστροφική συμπεριφορά. Όλα αυτά, είναι εκφράσεις του άγχους τους.

Η σημασία της άσκησης

Εκτός του πλέον περνάνε περισσότερο χρόνο μόνα τους, συνήθως λαμβάνουν λιγότερη άσκηση από ό, τι κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών - η οποία μπορεί να επιδεινώσει το άγχος που συνδέεται με αυτή την εποχή του έτους.

Καθώς η οικογένειά σας προσαρμόζεται σε ένα νέο σχολικό πρόγραμμα, βεβαιωθείτε ότι θα βρείτε ποιοτικό χρόνο για τα κατοικίδια ζώα. Είτε πρόκειται για μια πρωινή βόλτα, είτε κυνηγούν μια μπάλα ή ένα λέιζερ, ή ασκούν εντολές υπακοής, αυτή η δραστηριότητα θα βοηθήσει τα κατοικίδια ζώα πάρουν την ημερήσια δόση της άσκησης και θα τους δώσει τη συντροφικότητα που είχαν το καλοκαίρι.

Τι να κάνετε για να έχουν λιγότερο άγχος

Αν ήταν στο χέρι τους, δε θα τα αφήναμε ποτέ στο σπίτι μόνα τους! Αυτό δε γίνεται, αλλά μπορούμε να κάνουμε την προσαρμογή για την τετράποδη οικογένεια ομαλότερη:

  • Μπείτε - Βγείτε: Εάν το κατοικίδιο σας αγχώνεται όταν φεύγετε, δοκιμάστε να φεύγετε και να γυρίζετε τακτικά για να συνηθίσει. Βάλτε τα παπούτσια σας, πιάστε τα κλειδιά σας, πείτε του μια αποχαιρετιστήρια φράση και βγείτε έξω για λίγα λεπτά, στη συνέχεια επιστρέψτε. Αυξήστε την ποσότητα του χρόνου για κάθε «αναχώρηση», ώστε σταδιακά να καταλάβει το ζώο σας ότι θα επιστρέφετε πάντα και να νιώθει πιο άνετα. Να το αποχαιρετάτε πάντα με την ίδια φράση ώστε να γνωρίζει πώς όταν του λέτε “θα τα πούμε”, είναι σίγουρο ότι θα ξαναγυρίσετε!
  • Παραμείνετε ήρεμοι: Προσπαθήστε να είστε ήρεμοι όταν φεύγετε και να μην είστε πολύ ενθουσιασμένοι όταν γυρίζετε σπίτι. Πείτε ήρεμα αντίο και γειά σου, ώστε το ζωάκι σας να μάθει ότι οι άνθρωποι που αγαπά έρχονται και φεύγουν χωρίς ιδιαίτερους συναισθηματισμούς.
  • Βρείτε του φίλους: Πάρτε ένα δεύτερο κατοικίδιο ή έναν άνθρωπο να το φροντίζει τις ώρες που λείπετε ώστε να σπάσει τη μονοτονία και το άγχος.

Με λίγη περισσότερη φροντίδα και την αγάπη σας, το Back to School θα γίνει παιχνιδάκι και για τα αγαπημένα μας ζωάκια!

FaLang translation system by Faboba

Μάθε τα νέα μας!