Μήπως τελικά ζείτε με μια τετράποδη ιδιοφυία; κάντε στο σκυλάκι σας το τεστ που προτείνουμε και δείτε πόσο έξυπνος είναι ο αγαπημένος σας σύντροφος!

Καθώς το επιστημονικό ενδιαφέρον για τους τετράποδους φίλους μας αυξάνεται συνεχώς το μόνο βέβαιο είναι ότι λατρεύουμε τους σκύλους μας και ότι είναι εξαιρετικά ευφυή πλάσματα. Μπορούν να διαβάσουν τη γλώσσα του σώματος, έχουν ενσυναίσθηση, και κάνουν στρατηγικές, για να αναφέρουμε μερικά μόνο χαρακτηριστικά που τα καθιστούν το πιο επιτυχημένο θηλαστικό στον πλανήτη, μετά τον άνθρωπο. Μπορεί ωστόσο κανείς να μετρήσει την ευφυία του σκύλου του;

Σκύλοι ιδιοφυίες

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη νοημοσύνης του σκύλου. Σύμφωνα με τον Δρ Brian Hare, καθηγητή Εξελικτικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Duke, τα σκυλιά είναι εξυπνότερα από όσο νομίζουμε αλλά με διαφορετικό τρόπο από τον άνθρωπο. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί μερικά σκυλιά σώζουν ανθρώπους από καιόμενα κτίρια και πλοηγούνται σε περίπλοκους λαβύρινθους, αλλά δεν μπορούν να σταματήσουν να τρώνε κάλτσες! Ο ίδιος, δημιούργησε μαζί με την ομάδα του ένα τυποποιημένο σύνολο διαδραστικών τεστ που οι ιδιοκτήτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αναλύσουν τα πνευματικά πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες των σκύλων τους.

Με βάση αυτό το τεστ, σας προτείνουμε μια σειρά από «δοκιμασίες» για να τεστάρετε την εξυπνάδα του σκύλου σας! Ετοιμοι;

 

  1. Το τεστ της πετσέτας

Τοποθετήστε μία μεγάλη πετσέτα ή κουβέρτα πάνω στο κεφάλι του σκύλου σας και δείτε πόση ώρα θα του πάρει να την βγάλει.

Βαθμολογία:

* Λιγότερο από 15 δευτερόλεπτα = 3 βαθμοί

* 15-30 δευτερόλεπτα = 2 βαθμοί

* 30+ δευτερόλεπτα = 1 βαθμός

 

2. Το τεστ του ποτηριού

Τοποθετήστε τρία πλαστικά ποτήρια ανάποδα στο πάτωμα, το ένα δίπλα στο άλλο σε μικρή απόσταση. Βάλτε μια λιχουδιά κάτω από ένα από τα κύπελλα, ενώ ο σκύλος παρακολουθεί. Στη συνέχεια, οδηγήστε το σκύλο έξω από το δωμάτιο για 30 δευτερόλεπτα, ελάτε πίσω, και αφήστε τον να προσπαθήσει να βρει την λιχουδιά του.

 

Βαθμολογία:

* Πηγαίνει αμέσως στο σωστό ποτήρι = 3 βαθμοί

* Κάνει δύο απόπειρες = 2 βαθμοί

* Κοιτάζει κάτω από τα άλλα δύο κύπελλα πρώτα = 1 βαθμός

 

3. Το τεστ της αγαπημένης γωνιάς

Με το σκύλο σας έξω από το δωμάτιο, αναδιατάξτε τα έπιπλα. Όταν μπει ξανά στο δωμάτιο, δείτε αν πηγαίνει κατευθείαν στο αγαπημένο σημείο του (δηλαδή, στο κρεβάτι του, μια πλευρά του καναπέ, κάτω από ένα τραπέζι)

Βαθμολογία:

* Πηγαίνει κατευθείαν στο αγαπημένο σημείο του = 3 βαθμοί

* Ερευνά για περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα πριν βρει το σημείο του = 2 βαθμοί

* Βρίσκει ένα εντελώς νέο σημείο για να καθίσει = 1 βαθμός

 

4. Το τεστ της πλατφόρμας

Τοποθετήστε μια λιχουδιά κάτω από μια χαμηλή πλατφόρμα, αρκετά πίσω ώστε το σκυλί σας να μην μπορεί να τη φτάσει από τη μπροστινή πλευρά με το στόμα του (ο καναπές συνήθως λειτουργεί καλά.)

 

Βαθμολογία:

* Το σκυλί σας βρίσκει πώς να φτάσει στην λιχουδιά από άλλη πλευρά μέσα σε ένα λεπτό = 3 βαθμοί

* Χρησιμοποιεί τα πόδια του και τη μύτη του = 2 βαθμοί

* Εγκαταλείπει = 1 βαθμός

 

Αποτελέσματα

11-12 βαθμοί: Μπορείτε να το στείλετε στο Χάρβαρντ!

8-10 βαθμοί: Λύνει και σταυρόλεξο!

5-7 βαθμοί: Πιστεύουμε ότι έχετε έναν έμπειρο ανιχνευτή - κυνηγό!

1-4 βαθμοί: Αυτός ο σκύλος ξέρει ακριβώς πώς να σας κάνει να χαμογελάτε!

 

* Δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί ότι τα τεστ τέτοιου είδους είναι ένα ακριβές μέτρο της νοημοσύνης των σκύλων. Μας προσφέρουν ωστόσο μια ένδειξη για το πώς σκέφτονται τα σκυλιά μας.

Μάθε τα νέα μας!