Όπως και οι άνθρωποι, κάθε σκύλος έχει το δικό του χαρακτήρα. Κάποιοι είναι πιο κοινωνικοί, άλλοι πιο ντροπαλοί, κάποιοι είναι κυριαρχικοί ή ζηλιάρηδες! Τι συμβαίνει όταν συναντιούνται;

Ακριβώς όπως κι εμείς δε σημαίνει ότι πρέπει να συμπαθήσουν ο ένας τον άλλον οπωσδήποτε! Μπορούμε ωστόσο με τις κατάλληλες τεχνικές να αυξήσουμε τις πιθανότητες μιας πετυχημένης γνωριμίας. Εδώ είναι τέσσερα βήματα που μπορούν να βοηθήσουν στην πετυχημένη γνωριμία μεταξύ δύο τετράποδων φίλων μας...

 

1. Βεβαιωθείτε ότι στον σκύλο σας πραγματικά αρέσουν τα άλλα σκυλιά

Αυτό το πρώτο βήμα είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά αν σκέφτεστε να προσθέσετε ένα άλλο σκυλί στο σπίτι σας. Μερικά σκυλιά ανέχονται τα άλλα σκυλιά, αλλά δεν απολαμβάνουν απαραίτητα τη συντροφιά τους. Άλλα σκυλιά απλά δεν τους αρέσουν τα άλλα σκυλιά, και θα ενεργούν επιθετικά προς το μέρος τους. Αν ο σκύλος σας έχει κάποια επιθετικότητα προς άλλα σκυλιά, προσθέτοντας άλλο ένα σκυλί να το νοικοκυριό σας δεν είναι μια καλή ιδέα.

Εάν αυτό συμβαίνει στο σκυλί σας, αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια από έναν θετικό εκπαιδευτή. Αν αποδειχθεί ότι το σκυλί σας πραγματικά δεν θέλει φιλίες με άλλα σκυλιά, αποδεχτείτε το. Θέλει να κάνει παρέα μόνο με σας.

 

2. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος που σας πλησιάζει  είναι καλός με άλλα σκυλιά

Το σκυλί σας μπορεί να είναι φιλικό, αλλά αν ο άλλος σκύλος δεν είναι, ο σκύλος σας θα μπορούσε να πληγωθεί. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν ο σκύλος σας είναι σημαντικά μικρότερος από το άλλο σκυλί. Ένα μεγάλο σκυλί μπορεί να βλάψει εύκολα ένα μικρότερο και όχι πάντα από επιθετικότητα. Μπορεί να είναι ατσούμπαλο στο παιχνίδι του. Να ξέρετε ότι μερικά σκυλιά είναι καλά με άλλα σκυλιά μέχρι να μπει στο παιχνίδι ένα εξωτερικό στοιχείο όπως τα τρόφιμα ή ένα παιχνίδι. Γι’ αυτό ρωτήστε για τα άλλα σκυλιά πριν κοινωνικοποιήσετε το δικό σας μαζί τους.

 

3. Ξεκινήστε σε ουδέτερο έδαφος

Ξεκινήστε με τα δύο σκυλιά σε λουρί, το καθένα με το δικό του χειριστή του, σε ουδέτερο έδαφος. Να είναι αρκετά μακριά ώστε οι σκύλοι να μπορούν εύκολα να δουν ο ένας τον άλλο, αλλά να μπορείτε και να τους κρατήσει με ασφάλεια χώρια.

Ελέγξτε κάθε σκύλο για φιλικές αντιδράσεις, όπως παιχνίδι με τα μπροστινά πόδια ή αναπήδηση. Μια άλλη φιλική χειρονομία είναι για ένα σκυλί να χαμηλώσει το σώμα του και να βάλει  τα αυτιά πίσω. Αν τα σκυλιά κρατήσουν τις ουρές τους ψηλά και τις κουνήσουν, δεν είναι κατ 'ανάγκην ένας φιλικός χαιρετισμός. Είναι ένα σημάδι υψηλής διέγερσης και ενθουσιασμού. Έτσι, αν το σώμα ενός σκύλου είναι σκληρό, ψηλό, και κουνάει την ουρά, να επιβραδύνετε την γνωριμία.

Όπως τα σκυλιά συνηθίζουν το ένα το άλλο, ανέμελα αφήστε τους να πλησιάσουν. Προσπαθήστε να κρατήσετε το λουρί χαλαρό  - ένα σφιχτό λουρί μπορεί να προκαλέσει το σκυλί σας να αισθανθεί τεταμένο. Αφήστε τα σκυλιά να μυρίσουν ο ένας τον άλλο για περίπου πέντε δευτερόλεπτα και στη συνέχεια καλέστε τους μακριά από τον άλλον, επαινώντας τους όταν επιστρέψουν στους χειριστές τους.

Εάν η συνάντηση πάει καλά, κάντε μια βόλτα με τα σκυλιά στην ίδια πλευρά αλλά με μικρή απόσταση έτσι ώστε να μπορείτε να παρέμβετε, εάν είναι απαραίτητο. Κατά τη διάρκεια της βόλτας, να παρακολουθήσετε τη γλώσσα του σώματος των σκύλων για φιλικές αλληλεπιδράσεις.

 

4. Πάρτε το χρόνο σας

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι είναι να βιάζουν τις αλληλεπιδράσεις των σκύλων. Μη βιάζεστε. Τα σκυλιά μπορεί μερικές φορές να ξεκινήσουν εντάξει, αλλά στη συνέχεια ανακαλύπτουν ότι στην πραγματικότητα εκνευρίζει ο ένας τον άλλον. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί για να διασφαλίσετε ότι  όλα θα πάνε ομαλά. Αν έχετε προσθέσει ένα νέο σκυλί στο σπίτι σας, μην αφήνετε τα σκυλιά σας χωρίς επίβλεψη μέχρι να αποδείξουν ότι θα είναι ασφαλείς μαζί.


Αν όλα αυτά σας φαίνονται υπερβολικά  μόνο και μόνο για να γνωριστούν δύο σκύλοι μεταξύ τους, έχετε δίκιο, αλλά αξίζει τον κόπο. Λαμβάνοντας το χρόνο και τις προφυλάξεις για μια ασφαλή γνωριμία θα αποφύγετε προβλήματα και τραυματισμούς.Οι πραγματικές φιλίες πρέπει να χτίζονται σε γερές βάσεις!

Μάθε τα νέα μας!