Μπορεί ένα γλείψιμο από τον σκύλο μας να μας κρατήσει πραγματικά σε καλή κατάσταση; Μια νέα μελέτη με βάση αυτή τη θεωρία διεξάγεται από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι από το σκυλί σας μεταφέρονται «καλά» μικρόβια που έχουν τα ίδια οφέλη όπως τα προβιοτικά στο γιαούρτι. Μπορείτε να επωφεληθείτε από τα υγρά φιλιά τους καθώς η γλώσσα του σκύλου κρατά το κλειδί για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και έντερο.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο πόλεμος εναντίον μικροβίων είναι σύνθετος. Από τη μία πλευρά, η σύγχρονη ιατρική είναι πολύ καλή στο να μας προστατεύει από τα επιβλαβή βακτήρια και μικρόβια (και ως εκ τούτου, τις ασθένειες που προκαλούν), αλλά από την άλλη πλευρά, καταστρέφει τα αποθέματα των ωφέλιμων μικροοργανισμών στο σώμα μας και αποδυναμώνει τις άμυνες του οργανισμού μας.

Όσοι μοιραζόμαστε τη ζωή μας με ένα σκυλί μπορούμε χάρη στα φιλιά και τα γλυψίματά του να αντισταθμίσουμε αυτόν τον κίνδυνο και να ανεφοδιάσουμε τα αποθεμάτα των χρήσιμων μικροβίων που μας κρατούν υγιείς. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν περνούν τα χρόνια διότι καθώς γερνάμε χάνουμε σταδιακά όλο και περισσότερα από αυτά τα “καλά” μικρόβια.

Αλλά η συγκεκριμένη μελέτη έχει μεγαλύτερα σχέδια. Για τους ερευνητές στόχος είναι να βρούνε τα μυστικά πίσω από τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και σκύλου.

«Έχουμε εξελιχθεί παράλληλα με τα σκυλιά για χιλιάδες χρόνια. Αλλά κανείς πραγματικά δεν καταλαβαίνει γιατί νιώθουμε τόσο καλά όταν είμαστε μαζί τους» εξηγούν. «Είναι απλώς και μόνο επειδή είναι αξιολάτρευτα και μας αρέσει να τα φροντίζουμε ή είναι κάτι πιο βαθύ;" Η χημεία που έχουμε με τους κυνικούς φίλους μας είναι τόσο συναισθηματική και σωματική.

Αν τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τη θεωρία, υπάρχει απόδειξη ότι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η μύτη και η γλώσσα του σκύλου σας μπορεί να ήταν σε ανεπιθύμητα μέρη, το να σας γλύψει μετά δεν θα σας βλάψει. Τα στοιχεία δείχνουν ακριβώς το αντίθετο!

 

FaLang translation system by Faboba

Μάθε τα νέα μας!