Ως ιδιοκτήτης σκύλου, ξέρεις ήδη ότι αυτό ισχύει: ο τριχωτός σου φίλος υπακούει τις βασικές εντολές όπως «κάτσε» και «μείνε», φαίνεται να μελαγχολεί στην αναφορά της  "επίσκεψης στον κτηνίατρο», και είναι πάντα έτοιμος για «μια βόλτα "γύρω από τη γειτονιά.

Αλλά το ερώτημα παραμένει: καταλαβαίνουν οι σκύλοι τι λέμε και πώς το λέμε;

Μια ερευνητική ομάδα επιστημόνων στην Ουγγαρία, βάλθηκε να το ανακαλύψει. Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, είναι η πρώτη που διερευνά πώς τα σκυλιά επεξεργάζονται την ανθρώπινη ομιλία. Η Attila Andics, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Eotvos Lorand, και η ομάδα της εκπαίδευσαν σκύλους  να κάθονται ακίνητοι μέσα σε έναν μαγνητικό τομογράφο. Να τι βρήκαν:

"Ο επιτονισμός λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο για πολλά είδη," λέει η Andics. «Για παράδειγμα, ο ενθουσιασμός εκφράζεται με υψηλότερη φωνή. Αλλά οι άνθρωποι έχουν επίσης και λέξεις ... και αυτό δημιουργεί τον κόσμο της επικοινωνίας. Μπορούν οι σκύλοι να καταλάβουν και τις λέξεις εκτός από τον τόνο της φωνής;”

Στην έρευνα συμμετείχαν 13 σκύλοι ράτσας border collie και golden retriever,  και κάθε σκύλος σαρώθηκε ενώ άκουγε την ομιλία του εκπαιδευτή του.

Τα αποτελέσματα; Ανακάλυψαν ότι, ακριβώς όπως και εμείς, τα σκυλιά χρησιμοποιούν το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου τους για την επεξεργασία των λέξεων, και το δεξί ημισφαίριο για να επεξεργάζονται τον τονισμό του λόγου. Επιπλέον, τα σκυλιά επεξεργάζονταν το λεξιλόγιο, ανεξάρτητα από τον τονισμό. Αυτό σημαίνει ότι καταλαβαίνουν και τι λες και πώς το λες.

"Αυτό δείχνει ότι για τα σκυλιά, ένας ωραιος έπαινος μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει ως ανταμοιβή, αλλά λειτουργεί καλύτερα εάν οι λέξεις και ο τόνος της φωνής ταιριάζουν," λέει η Andics. "Έτσι, τα σκυλιά, όχι μόνο ξεχωρίζουν τι λέμε και πώς το λέμε, αλλά μπορούν επίσης να συνδυάζουν και τα δύο, για να ερμηνεύουν σωστά τα λόγια μας”.

Το συμπέρασμα; Συνέχισε να τα λες με τον τετράποδο φίλο σου και όχι απαραίτητα με αυτήν την τραγουδιστή φωνή. Μίλα κανονικά, τα σκυλιά είναι ευφυή πλάσματα που σε καταλαβαίνουν σε ένα βαθύτερο επίπεδο (ναι, περισσότερο από τη μάνα σου)! 

Μάθε τα νέα μας!